Categorii

Sinodul spre raportul final, dar nu sunt toate răspunsurile

   Sinodul despre familie se pregăteşte să voteze, sâmbătă după-amiază, raportul final pe care o comisie l-a întocmit rezumând amendamentele la textul de bază (instrumentum laboris) elaborate în cursul celor trei săptămâni de grupurile de lucru lingvistice (circuli minores), raport care va fi încredinţat astăzi părinţilor sinodali şi, după o discuţie din cursul dimineţii de mâine, finalizată mâine seară de aceeaşi comisie. În relatio synodi, adresată „nu lumii” ci Papei, comisia a încercat să prezinte „toate întrebările” reieşite în adunare, însă fără a găsi „toate răspunsurile”, a anticipat în cursul briefingului zilnic cardinalul Oswald Gracias, arhiepiscop de Bombay, preşedinte al Conferinţei Episcopale Indiene şi membru al comisiei celor zece care a lucrat la textul final, care a asigurat, pe de o parte, că „nu se schimbă doctrina”, dar că, pe de altă parte, Sinodul nu se va limita să „repete” Familiaris consortio publicată de Ioan Paul al II-lea în îndepărtatul an 1981.

   Gracias a ilustrat munca de redactare a raportului final, explicând că cele 700-800 de amendamente (modi) venite la comisie de la circuli minores au fost examinate şi selecţionate şi a rezultat un document de circa o sută de paragrafe. Datorită timpului puţin la dispoziţie, comisia s-a împărţit la un moment dat în trei grupe. Apoi munca a fost încredinţată unei teme multilingve din Secretariatul Sinodului care a redactat un text şi comisia l-a examinat şi l-a aprobat „în unanimitate”. Acel text va fi încredinţat reuniunii plenare din această după-amiază părinţilor sinodali, după o introducere a cardinalului secretar al Sinodului, Lorenzo Baldisseri, şi o scurtă expunere a cardinalului raportor Peter Erdö, părinţii sinodali vor putea să-l citească în această seară şi schiţa va fi discutată apoi în reuniunea de mâine dimineaţă. În sfârşit, comisia va aduce ultimele modificări reieşite mâine seară şi sâmbătă textul va fi votat „paragraf cu paragraf” şi, în mod previzibil, va fi şi un vot final cu privire la textul în ansamblu.

   Compunând schiţa finală, comisia a urmat criteriul de a elimina repetările, urmând orientarea adunării („the mind of the house”, a spus cardinalul indian vorbind în engleză), şi de a scrie un text care „nu este adresat lumii” ci reprezintă o „reflecţie a Sinodului adresată Sfântului Părinte, care după aceea va decide ce e de făcut”, aşa încât, dacă adunarea va confirma propunerea rezultată în trei grupuri de lucru, ar putea să fie însoţită de un preambul în acest sens. Cardinalul Gracias nu a anticipat conţinuturile documentului, nici n-a intrat în detaliile unor chestiuni controversate cum ar fi împărtăşania pentru divorţaţii recăsătoriţi: „Nu atingem doctrina, acest Sinod nu atinge doctrina, textul va da direcţii generale, nu intră în puncte foarte specifice, vom da Papei documentul aşteptând după aceea de la el liniile conducătoare” despre diferitele tematici tratate de adunare. Aşadar, raportul final va fi un text care „nu are toate răspunsurile, ci toate întrebările” discutate şi va încerca să dea „direcţii pastorale acceptabile de toţi” şi „sper că va fi acceptat” la votarea de sâmbătă. Desigur, în discuţii au reieşit „opinii diferite”, despre unele chestiuni „încă suntem în căutare” şi despre o chestiune cum este împărtăşania pentru divorţaţii recăsătoriţi, despre care de exemplu grupul de limbă germană a subliniată centralitatea „forului intern”, este vorba despre soluţii posibile care încă trebuie „studiate şi aprofundate” din diferite puncte de vedere. Mai în general, Sinodul este o „experienţă frumoasă în care fiecare respectă ideile celuilalt, toţi vrem să ajutăm familiile, spus în mod franc nu avem o soluţie cu privire la toate, dar am vorbit despre problemele care trebuie înfruntate şi studiate şi sunt sigur că vom găsi o cale pentru a merge înainte”. Cu siguranţă, faţă de 1981, când Ioan Paul al II-lea a publicat Familiaris consortio, există „noi provocări” pentru familie şi, în timp ce „doctrina rămâne aceeaşi şi toţi consideră de exemplu indisolubilitatea căsătoriei un mare dar al lui Dumnezeu, căutăm noi căi pentru a ajuta familiile într-un nou climat sociologic, politic, economic, ideologic”. Sinodul, care „va cita” documentul din 1981, nu se va limita să „repete” Familiaris consortio.

   Papa, a relatat Gracias, a vizitat „timp de 5-7 minute” comisia la începutul lucrărilor, „a mulţumit pentru munca făcută, ne-a încurajat, a subliniat importanţa Sinodului despre familie şi a raportului”.

   Ca răspuns la o întrebare a jurnaliştilor cu privire la corelaţia dintre mersul lucrărilor sinodale şi ştirea, dată ieri de Cotidianul Naţional italian şi dezminţită de Sfântul Scaun, despre o tumoare a Papei, arhiepiscopul de Los Angeles, mons. José Horacio Gomez, prezent şi el la briefing, a spus: „Era o ştire falsă, Papa se simte bine, nu este bolnav, deci n-a fost nicio conexiune pentru că boala nu este adevărată. La Sinod nu suntem mereu unanimi, însă lucrările continuă în mod minunat ca exprimare a sinodalităţii pentru a găsi împreună noi căi şi pentru a întări în cel mai bun mod familia şi căsătoria”. Părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt vatican, a intervenit pentru a aminti că deja a „dezminţit în mod total” ştirea. De altfel, Gomez a exprimat indignare pentru faptul că n-a fost timp suficient la Sinod pentru a vorbi despre teme ca imigraţia, sărăcia şi educaţia, în conexiune cu familia, subliniind că oricum după trei săptămâni părinţii sinodali sunt fericiţi să se întoarcă acasă. Prezent la briefing şi cardinalul cel mai tânăr, Soane Patita Paini Mafi, episcop de Tonga, care a subliniat că pentru familiile din ţările din zona oceanică, priorităţile sunt tranziţia politică, după independenţa din anii 70-80, şi venirea globalizării, ca un „tsunami”, printre aspectele pozitive şi aspectele negative ca „materialismul” şi „individualismul”. „Lucrul cel mai bun al Sinodului pentru mine – a spus el – este că părinţii sinodali au exprimat bucuria lor şi uneori furia lor, s-au simţit cu toţii liberi, am discutat şi ne-am ascultat. Asta cred că era intenţia Sfântului Părinte. Ca într-o familie, când se vorbeşte, se confruntă, între tată, mamă, copii, rezultă lucruri noi, în pofida diferenţelor de opinie”.

(După Vatican Insider, 22 octombrie 2015)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.